CARTE VERDE

Dacă vrei să călătorești cu mașina în afara Republicii Moldova, în interes personal sau profesional, nu uita să te protejezi printr-o poliță CARTE VERDE, asigurare internațională de răspundere civilă care trebuie să te însoțească la tot pasul, pentru că riscurile nu țin cont de graniță.

Spre deosebire de asigurarea obligatorie RCA, ce funcționează doar pe plan intern, pe teritoriul Republicii Moldova, polița internațională CARTE VERDE are aceleași caracteristici, dar funcționează în străinătate, pe teritoriul țărilor membre ale sistemului CARTE VERDE.

Concret, dacă șoferul unui autovehicul înmatriculat în Republica Moldova este implicat într-un accident în străinătate și deține o poliță CARTE VERDE, persoana pagubită în urma accidentului va fi despăgubită de către compania care a emis asigurarea CARTE VERDE a șoferului vinovat.

Asigurarea CARTE VERDE este obligatorie și, dacă nu ai o astfel de asigurare valabilă, vei fi sancționat în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Limitele de despăgubire și excluderile variază în funcție de țara în care a avut loc accidentul.

Pe scurt, dacă te afli într-unul din cele 47 de state membre ale sistemului CARTE VERDE și ești vinovat de producerea unui accident rutier, pagubele produse sunt acoperite de polița internațională CARTE VERDE, așa cum, pe teritoriul Republicii Moldova, sunt acoperite prin polița RCA.

În cazul unui accident în străinătate, șoferul vehiculului înmatriculat în Republica Moldova și asigurat prin polița CARTE VERDE se va adresa mai întâi asigurătorului la care a încheiat polița CARTE VERDE și, apoi, Biroului Național CARTE VERDE din țara în care a avut loc evenimentul.

În momentul de față, pe teritoriul Republicii Moldova, următoarele companii de asigurări sunt autorizate să emită asigurarea Carte Verde: Acord Group, Asterra Group, Donaris Vienna Insurance Group, Grawe Carat, Moldasig, Moldcargo, General Asigurări.

Lista Birourilor Naționale CARTE VERDE poate fi consultată AICI.

Share this post