CASCO

Spre deosebire de polița RCA, asigurarea CASCO e facultativă, dar nu mai puțin importantă, dimpotrivă. O poliță CASCO îți protejează mașina împotriva daunelor pe care aceasta le poate suferi, indiferent dacă ești sau nu responsabil de producerea acestora. Pentru a înțelege mai bine de ce asigurarea CASCO e atât de importantă, gândește-te doar la riscurile pe care o poliță CASCO le acoperă.

Riscuri acoperite:

– Avarii produse de accidente în trafic (ciocniri, răsturnări, derapări etc.);

– Incendiu;

– Explozie;

– Fenomene naturale (inundații, trăsnete, grindină, cutremur, alunecare de teren etc.);

– Căderi accidentale de corpuri pe mașină;

 -Furturi (furtul mașinii sau furtul unor părți componente ale acesteia);

– Daune rezultate în urma unei tentative de furt;

– Alte riscuri.

Excluderi (riscuri neacoperite):

La polițele CASCO, excluderile (riscurile neacoperite sau, cu alte cuvinte, situațiile în urma cărora nu poți beneficia de despăgubire) diferă de la un asigurător, la altul și de la o poliță, la alta. Sunt, însă, și câteva excluderi des întâlnite. Astfel, nu vei primi despăgubire dacă:

– ești implicat într-un accident rutier după ce ai consumat alcool / substanțe stupefiante / medicamente ce pot afecta capacitatea de a conduce;

– ai comis o infracţiune în timp ce te aflai la volan;

– mașina ți-a fost furată ca urmare a propriei neglijențe (nu ai încuiat mașina, ai uitat cheile în contact etc.);

– ai intrat de bunăvoie cu mașina în locuri inundate (râuri, bălți etc.);

– ai adus îmbunătățiri vehiculului după încheierea poliței CASCO;

– vehiculul tău este avariat în urma unor evenimente precum război, lovitură de stat, act de terorism, accident nucleare.

Citește cu atenție contractul de asigurare și asigură-te că ai înțeles absolut toate condițiile de asigurare, inclusiv în ceea ce privește excluderile. Iar asta, întrucât excluderile pot varia de la un asigurător, la altul. Nu te grăbi să închei o poliță CASCO doar pentru că poți plăti un preț mai mic, analizează atent mai multe oferte și, apoi, alege-o pe cea care ți se potrivește cel mai bine. Prețul variază de la o poliță, la alta și de la o companie, la alta. O poliță cu mai puține exluderi poate fi mai scumpă, dar ar putea oferi o protecție mai mare.

Share this post